BRESHKA JESHILE

 
 
 

 

 

  1. Home
  2.  | 
  3. SPECIET,
    HABITATET
    DHE KERCENIMET
  4.  | BRESHKA JESHILE

TRE SPECIE DETARE TE BRESHKAVE SHFAQEN RREGULLISHT NE BAZEN MESDHETARE

BRESHKA JESHILE

lat. Chelonia mydas

BRESHKA JESHILE

Chelonia mydas ka një shpërndarje në të gjithë botën, duke frekuentuar kryesisht zona tropikale dhe ujëra oqeanike dhe të cekëta. Vendet e saj për fole janë të kufizuara në pjesën më lindore të pellgut, veçanërisht në Turqi, Qipro dhe Siri. Chelonia mydas vë mesatarisht mbi 1500 kthetra në Mesdhe çdo vit

Në Mesdhe, pothuajse të gjitha foletë e kësaj specie gjenden në pellgun lindor, kryesisht në Greqi, Libi, Turqi dhe Qipro dhe, në një masë më të vogël, në vende të tjera, të tilla si Libani, Izraeli dhe Tunizia. Ka rreth 7200 shtrëngime të vendosura çdo vit në plazhet e monitoruara në vendet e mësipërme. Studimet gjenetike kanë treguar një nënstrukturë të popullsisë brenda Mesdheut, për shkak të sjelljes në shtëpi të femrave, të cilat tregojnë një shkallë besnikërie në vendin e tyre të lindjes. Një pasojë është që humbja e femrave në një vend nuk mund të kompensohet lehtësisht duke rekrutuar femra nga një tjetër dhe secila sit duhet të trajtohet si një Njësi e pavarur e Menaxhimit

Grant Agreement LIFE18 NAT/IT/000103. This website has been produced with the assistance of LIFE financial instrument of the European Union. The information and views expressed on this website are the sole responsibility of LIFE Euroturtle project partners and do not necessarily reflect the official opinion of the European Union.

Share This