BRESHKA

 
 
 

 

 

  1. Home
  2.  | SPECIET,
    HABITATET
    DHE KERCENIMET

TRE SPECIE DETARE TE BRESHKAVE SHFAQEN RREGULLISHT NE BAZEN MESDHETARE

BRESHKA

lat. Caretta caretta

BRESHKA
Caretta caretta ka një shpërndarje në të gjithë botën, duke frekuentuar ujërat bregdetare oqeanike dhe neritike të zonave tropikale dhe ato të buta
Në Mesdhe, pothuajse të gjitha foletë e kësaj specie gjenden në pellgun lindor, kryesisht në Greqi, Libi, Turqi dhe Qipro dhe, në një masë më të vogël, në vende të tjera, të tilla si Libani, Izraeli dhe Tunizia. Ka rreth 7200 kthetrat e vendosura çdo vit në plazhet e monitoruara në vendet e mësipërme. Studimet gjenetike kanë treguar një nënstrukturë të popullsisë brenda Mesdheut, për shkak të sjelljes në shtëpi të femrave, të cilat tregojnë një shkallë besnikërie në vendin e tyre të lindjes. Një pasojë është humbja e femrave në një ane nuk mund të kompensohet lehtësisht nga rekrutimi i femrave nga një tjetër dhe secila sit duhet të trajtohet si një Njësi e pavarur e Menaxhimit.

Në përgjithësi, gjatë jetës së tyre breshkat e moshës së parë shpesh frekuentojnë ujëra të hapura dhe ushqehen me pre pellagjike; atëherë ata kanë tendencë të frekuentojnë ujëra më të cekëta në raftet kontinentale ku mund të ushqehen me pre të erës.

Një numër i konsiderueshëm i breshkave të karkalecave, me origjinë nga Mesdheu dhe Atlantiku, frekuentojnë pjesën më perëndimore të Mesdheut – midis ngushticës së Gjibraltarit dhe Ishujve Balearikë – dhe në Kanalin Sicilian. Zona të tjera pelagjike, si Adriatiku Jugor, Jonian dhe ndoshta baseni Levantine, frekuentohen nga një numër i lartë breshkash me origjinë nga Mesdheu. Breshkat e mëdha kryesisht frekuentojnë zonat e cekëta të pellgut lindor, si Adriatiku, bregu verior i Afrikës dhe disa të tjerë.

Studimet e etiketimit dhe ndjekjes satelitore kanë filluar të zbulojnë sjelljen migratore dhe rrugët e breshkave të lakërve në Mesdhe, megjithëse shumica e studimeve të tilla kanë lidhje me femrat e rritura nga disa vende folezimi, veçanërisht në Greqi dhe Qipro. Për shembull, femrat e rritura migrojnë midis vendit folezues të Zakynthos (Greqi) dhe zonave të foragjezës në Adriatikun verior dhe shelfin kontinental pranë Tunizisë. Zona e fundit frekuentohet gjithashtu nga femrat që folezojnë në Qipro. Ky dhe informacione të tjera (si studimet gjenetike) tregojnë se zonat foragjere të Mesdheut lindor frekuentohen gjerësisht dhe ndahen nga breshkat e karkalecave nga disa vende folezimi në vende të ndryshme.

Grant Agreement LIFE18 NAT/IT/000103. This website has been produced with the assistance of LIFE financial instrument of the European Union. The information and views expressed on this website are the sole responsibility of LIFE Euroturtle project partners and do not necessarily reflect the official opinion of the European Union.

Share This