RRETH PROJEKTIT

 

 

 

 

  1. Home
  2.  | RRETH
    PROJEKTIT

Në Mesdhe, programet e konservimit për breshkat e detit filluan në fund të viteve 1970 dhe u zgjeruan shumë dhe u përmirësuan që atëherë.

Me gjithnjë e më shumë njohuri shkencore mbi dukurinë, demografinë, sjelljen dhe kërcënimet që bëhen të disponueshme, struktura dhe shpërndarja e popullatave, lidhjet midis vendeve të ndryshme dhe rëndësia e tyre relative për ruajtjen e breshkave janë gjithnjë e më të dukshme. Megjithëse perspektiva e përgjithshme ndërkombëtare e ruajtja e breshkave është e qartë, në ditët e sotme ka tregues të vlerës së mundshme të bashkëpunimit ndërkombëtar për veprime specifike. Ky projekt synon të përmirësojë lidhjet dhe sinergjizmin në aspektet kryesore të ruajtjes midis 5 vendeve kryesore.

KONTEKSTI I RUAJTJES S THE PROJEKTIT ESHTE THEKSUAR ME POSHTE PER SECILIN VEND

SHQIPERIA

Kërcënimet kryesore: mjetet e peshkimit.
ë zonat e foragjereve.

Kërcënimi kryesor për breshkat e detit në Shqipëri si në Adriatik ashtu edhe në Jon ka të bëjë me kapjen rastësore në mjetet e peshkimit. Dy lloje të breshkave të detit preken: Caretta caretta dhe Chelonia mydas (edhe pse me numër më të ulët). Zgjatimett, rrjetat e peshkimit dhe litaret e zgjatuar zbulohet se kanë një ndikim te breshkat. Vlerësime të hollësishme, megjithatë informacioni i disponueshëm sugjeron që disa qindra breshka rastësisht kapen çdo vit në Shqipëri. Ky projekt synon të arrijë ingranazhe peshkimi nga tre porte shqiptare për të zvogëluar këtë ndikim në breshkat e detit. Për më tepër, peshkatarët zbulohet se nuk janë shumë miqësorë me breshkat ndonjëherë, duke rezultuar në dëmtime / vdekshmëri shtesë. Fushata e përgjithshme e ndërgjegjësimit e kryer nga projekti pritet të ndihmojë në zvogëlimin e ndërveprimeve të tilla negative midis breshkave dhe peshkatarëve. Në zonat fole. Mungesa e tanishme e ndërgjegjësimit të komuniteteve lokale dhe turistëve në lidhje me aspektet e ruajtjes së aktivitetit të folezimit të breshkave paraqet një kërcënim për foletë e breshkave, në drejtim të dëmtimit nga prania njerëzore dhe aktivitetet e lidhura me turizmin. Kërcënimet specifike shtesë nuk janë hetuar deri më tani. Një rritje e përgjithshme e ndërgjegjësimit të publikut në lidhje me rëndësinë e foleve të breshkave të detit pritet të zvogëlojë një pjesë të aktiviteteve të dëmshme dhe të rrisë numrin e foleve të raportuara dhe të dokumentuara, të cilat më pas mund të mbrohen siç duhet nga projekti. Më shumë informacion mbi kërcënimet specifike pritet të mblidhen dhe të ndihmojnë në ruajtjen dhe planifikimin e menaxhimit.

ITALI

Kërcënimet kryesore: mjetet e peshkimit

Zonat detare përreth Italisë frekuentohen nga një numër i lartë breshkash, veçanërisht Adriatiku dhe Jon, dhe Italia ka një nga flotat më të mëdha të peshkimit në Mesdhe, me disa lloje të mjeteve të peshkimit të përdorura. Ky përfaqëson një kërcënim të madh për breshkat e detit në një shkallë rajonale, me një vlerësim të përafërt të 24,000 kapjeve në vit ose më shumë. Dy ingranazhe peshkimi janë veçanërisht problematike, peshkarexhat dhe foleja e vendosur, të cilat kapin një numër të lartë breshkash në ujërat italiane të Detit Adriatik. Projekti ka identifikuar dy zona specifike ku raportohet një ndërveprim i lartë dhe ku do të zbatohen Veprimet e projektit Njëra është Gjiri i Manfredonia (në Adriatikun Jugor), një terren për gjetjen e breshkave detare të identifikuar së fundmi ku breshkat kapen në një numër të madh (> 1700 / vjeç) nga peshkarexhat lokalë, që ndoshta është shkaku i shumë bllokimeve në zonë. Zona e dytë është në Adriatikun e Veriut ku mijëra breshka në vit kapen nga peshkarexhat dhe vendosin rrjetat. Projekti synon të zvogëlojë këto kërcënime në këto zona.

SPANJE

Kërcënimi kryesor: ingranazhe peshkimi

Bregu mesdhetar i Spanjës është prekur shumë nga turizmi dhe zhvillimi i bregdetit. Kështu, ai duhet të konsiderohet si një kërcënim i mundshëm për ngjarjet sporadike të folezimit dhe të përfshihet në planet e menaxhimit rajonal për të parandaluar ndikimin e tij në kolonizimin e vazhdueshëm të plazheve nga breshkat e karabit (Caretta caretta). Peshkimi konsiderohet si kërcënim kryesor për breshkat detare në Mesdheun Spanjoll. Ingranazhet kryesore të peshkimit që ndikojnë në breshkat detare të detit (Caretta caretta *) në ​​ujërat mesdhetare spanjolle përfshijnë kompletin e vijës së gjatë sipërfaqësore që synon albacore (Thunnus alalunga), tonin e kuq (Thunnus thynnus) dhe peshkun e shpatës (Xyphias gladius). Sidoqoftë, nivelet e kapjeve të breshkave në këto flota janë ulur në shifra afër zeros, veçanërisht në ujërat e rajonit të Valencias për shkak të përdorimit të një vije të gjatë mesopelagjike që synon peshkun e shpatës të futur në Spanjë në 2006. Báez et al. (2019) përshkruajnë këtë zvogëlim domethënës në kapjen me vija të gjata të breshkës së detit dore (Caretta caretta) në Mesdheun Perëndimor gjatë periudhës 2000-2016 (SCRS / P / 2018/32), veçanërisht pas vitit 2006, ndoshta për shkak të ndryshimeve te strategjise se peshkimit. Lidhur me mjetet e tjera të peshkimit, Doménech et al. (2015; ekipi i UVEG) siguroi vlerësime nga tërheqjet në peshkarexhat e poshtme që synojnë shumë specie tregtare përmes intervistave me peshkatarët, dhe gjithashtu pak studime i referohen incidencës së ingranazheve artizanale pranë një zone të mbrojtur detare (Gata Cape MPA).

TUNIZI

Kërcënimet kryesore: ingranazhe peshkimi

Kërcënimet kryesore për breshkat e detit në Tunizi kanë të bëjnë me peshkimin. Në gjirin e Gabes, një flotë e madhe peshkimi që përdor shumë lloje ingranazhesh peshkimi operon gjatë stinëve të ndryshme. Më shumë se dhjetë mijë breshka kapen çdo vit nga peshkarexhat, linjat e gjata dhe rrjetat statike, duke treguar gjithashtu një dendësi të lartë të breshkave në ujin tunizian dhe kryesisht në gjirin e Gabes. Për sa i përket vdekshmërisë, nivelet më të larta u regjistruan nga gillnet dhe linjat e gjata të fundit. Në vija të gjata fundore, grepat janë afër fundit dhe breshkat e kapura janë më të vogla; prandaj ata mund të mos jenë në gjendje të arrijnë sipërfaqen për të marrë frymë dhe përfundimisht të vdesin nga asfiksia. Shkalla e lartë e vdekshmërisë e shoqëruar me rrjeta (70%) mund të jetë rezultat i kohës së gjatë të zhytjes. Gjatë studimeve të kryera në gjirin e Gabès, përdorimi i cirkave dhe ndryshimi i karremave tregojnë rezultate premtuese. Kërcënimet në lidhje me aktivitetet e peshkimit do të adresohen drejtpërdrejt gjatë zbatimit të projektit duke prezantuar një metodë të re për zvogëlimin e kapjeve të breshkave të detit në rrjetat statike (rrjeta gilli dhe rrjeta; ), zvogëlimi i kapjeve përmes edukimit të peshkatarëve dhe miratimit të praktikave më të mira për zvogëlimin e vdekshmërisë pas lëshimit dhe duke informuar peshkatarët per te shmangur zonat e nxehta.

TURQI

Kërcënimet kryesore: mjetet e peshkimit

Turqia ka nivele relativisht të larta nga terheqjet e breshkave dhe rreth 4700 breshka kapen çdo vit. Lëndimet dhe vdekjet e lidhura me peshkimin janë kërcënimet më të rëndësishme për e Caretta caretta dhe Chelonia mydas në bregun perëndimor të Mesdheut të Turqisë, të ndjekura nga aktivitete turistike me automjete detare dhe ingranazhe peshkimi të braktisura. Kapja e anijeve të peshkimit dhe mbeturinave te ngaterruara nga marina detare janë kërcënimet kryesore në rajonin e Mesdheut lindor. (Caretta caretta) dhe breshka jeshile (Chelonia mydas) është 51% dhe 41%, përkatësisht në Zonën e Mbrojtur Speciale të Fethiye-Göcek. Shkalla e vdekshmërisë së lidhur me peshkimin është 46.9% dhe shkalla e vdekshmërisë së lidhur me ndotjen detare është 27.7% në Mesdheun lindor. Projekti synon të zvogëlojë këto kërcënime në këto zona.

Grant Agreement LIFE18 NAT/IT/000103. This website has been produced with the assistance of LIFE financial instrument of the European Union. The information and views expressed on this website are the sole responsibility of LIFE Euroturtle project partners and do not necessarily reflect the official opinion of the European Union.

Share This