SI TI MUND TE NDIHMOSH

 
 
 
 

 

  1. Home
  2.  | 
  3. PERFSHIRJA
    E PUBLIKUT
  4.  | SI TI MUND TE NDIHMOSH

SI TI MUND TE NDIHMOSH

You can help TurtleBashkëveprimi me njerëzit kërcënon breshkat e detit në mënyra të ndryshme. Ndërtimi përgjatë plazheve të folezimit dhe humbja e habitatit, ndotja e detit me kimikate toksike, mbetje plastike në plazhe dhe lundrues në det, ngrohja globale dhe ngritja e nivelit të detit, përplasjet me varka me shpejtësi veçanërisht në zonat bregdetare etj. janë disa nga kërcënimet. Disa nga këto kërcënime nuk mund të ndikohen nga veprimi ynë individual, por kërkojnë zgjidhje dhe qasje sistematike. Për disa, secili prej nesh mund të ndihmojë me veprime të thjeshta. Për të rritur ndërgjegjësimin e publikut për aktivitetet që mund të ndihmojnë mbijetesën e breshkave të detit në situata të ndryshme ne kemi zhvilluar një seri infografike të vogël duke tërhequr vëmendjen për veprime të thjeshta. Ato janë në dispozicion në shqip, arabisht, anglisht, frëngjisht, italisht, Turqisht dhe spanjisht. PDF për të shkarkuar do të jetë në dispozicion së shpejti.

NGADALESONI, BRESHKA DETI!

NGADALESONI, BRESHKA DETI!Si kafshë me gjak të ftohtë, breshkat e detit ngrohin trupat e tyre duke marrë ngrohtësi nga mjedisi. Prandaj, ata shpesh notojnë në sipërfaqen e detit duke u mbështetur në diell. Kur janë në sipërfaqe ose afër sipërfaqes, ata janë të prirur për përplasje me skafet që mund të dëmtojnë ose vrasin breshkën e detit kur bien në to me material të ngurtë ose helikë të motorit. Thjesht duke ngadalësuar dhe shikuar detin gjatë ngasjes, përplasje të tilla mund të shmangen!
 

 

PLASTIKA VRET BRESHKAT E DETIT!

PLASTIKA VRET BRESHKAT E DETIT!

Pothuajse e gjithë plastika që hidhet në mjedis përfundon në det që merret nga lumenjtë dhe era , ose thjesht hidhet në bregdet ose në det. Plastika është bërë problem akut në mjedis, duke vrarë drejtpërdrejt shumë kafshë. Breshkat e detit ushqehen me lloje të ndryshme qe levizin ngadalë ose organizmave që notojnë në det. Fatkeqësisht, plastika që noton në det shumë shpesh i ngjan organizmave të tillë duke bërë që breshkat e detit të gëlltisin mbeturina të tilla. Kur gëlltitet, plastika bllokon sistemin e tyre të tretjes, duke mbushur stomakun dhe zorrët, duke shkaktuar inflamacion dhe sëmundje ose duke parandaluar ushqimin e breshkave të detit. Përveç kësaj, breshkat e detit mund të ngatërrohen në mbeturina të tilla lundruese. Në të dy rastet, kafshët mund të vdesin në një vdekje të ngadaltë dhe të dhimbshme. Duke ricikluar dhe asgjësuar plastikën në mënyrë të lehtë, duke mbledhur plastikën në plazhe dhe në det, duke shmangur përdorimin e panevojshëm të plastikës mund të ndihmojmë në ndalimin e rrjedhës së vazhdueshme të mbeturinave plastike në det, duke shpëtuar kështu breshkat e detit!

JI VIGJILENT!VBRESHKA DETI !

JI VIGJILENT!VBRESHKA DETI !Në plazhet e ngrohta mesdhetare me rërë, breshkat femra të detit lëshojnë vezë gjatë verës. Gjatë natës, çdo femër vë disa kthetra në një fole që ajo gërmon në rërë. Para lindjes së diellit ata kthehen në det, duke lënë “depozitën” e tyre të çmuar në plazh. Në shumicën e rasteve vezët do të ishin të sigurta atje, por gjatë dekadave të fundit, ne, njerëzit, filluam ta përdorim intensivisht këtë plazhe gjatë pushimeve tona verore. Në shumë plazhe, njerëzit përdorin automjete për të lëvizur duke shkaktuar dëme në fole duke i shkelur me rrota. Përveç kësaj, duke marrë çadrat tona dhe duke i futur ato në rërë, ne mund të shpojmë nëpër fole duke shkatërruar vezët. Një dëm i tillë mund të shkatërrojë shumë fole duke shkaktuar dështim riprodhues për të gjithë sezonin ose vendndodhjen. Thjesht duke u përmbajtur nga ngasja në plazhet me rërë, duke kontrolluar për gjurmët e breshkave të detit në plazh dhe duke mos vendosur çadrat dhe shkopinjtë në rërë mbi zonën e spërkatjes, ju mund të vazhdoni të shijoni plazhet, por duke mos shkaktuar dëme në breshkën e detit fole! Për më tepër, nëse vini re gjurmë të breshkave të detit ose vëzhgoni pozicionet e foleve, mos u përpiqni kurrë t’i gërmoni ato, por raportoni vëzhgimet tuaja te partnerët tanë lokalë ose duke përdorur APP-in ETURTLE MOBILE falas, përmes internetit ose përmes postës elektronike. Me ndihmën tuaj ne po kërkojmë të zhvillojmë një bazë të të dhënave për shkencën e qytetarëve që do të na ndihmojë në ruajtjen e breshkave të detit!

SHKENCA PER QYTETARET APLIKACIONI ETURTLE DHE WEB-I

SHKENCA PER QYTETARET APLIKACIONI ETURTLE DHE WEB-IBreshkat e detit janë specie të rrezikuara globalisht dhe të gjithë mund të ndihmojnë në mbrojtjen e tyre. Në mënyrë që të kuptojmë më mirë vendndodhjet e përdorura nga breshkat e detit, për të kuptuar ndërveprimet me njerëzit dhe për të mbledhur të dhëna mbi kapjen, kemi zhvilluar një aplikacion interaktiv të shkencës qytetare me emrin eTurtle. Me mbështetjen tuaj, ne synojmë të sigurojmë një të ardhme më të mirë për breshkat tona detare! Thjesht duke SHKARKUAR APLIKACIONIN E ETURTLE falas, ju mund të raportoni shikimet dhe gjetjet tuaja tek studiuesit. Procesi është plotësisht intuitiv dhe i thjeshtë. Ju gjithashtu mund të shihni se çfarë raportojnë të tjerët dhe ku njerëzit vëzhgojnë breshkat e detit. Identifikimi juaj ju jep funksione shtesë përmes uebit ku mund të mësoni se si të identifikoni specie të ndryshme, mund të pëlqeni dhe të ndani raporte dhe fotografi ose video të ngarkuara nga të tjerët, mund të ndiqni njerëz ose organizata që ngarkojnë vëzhgimet më interesante etj. Raportet tuaja dhe vëzhgimi do të na ndihmojë të identifikojmë kërcënimet dhe zonat e ndërveprimit me breshkat e detit. Ju mund të ndihmoni shkencëtarët dhe menaxherët të zhvillojnë masa më të mira për ruajtjen e tyre. Aplikacioni është në dispozicion në shqip, Arabisht, Anglisht, Frëngjisht, Italisht, Spanjisht, Turqisht, Greqisht, Kroatë, Sllovene dhe Malteze. Aktualisht aplikacioni është i disponueshëm vetëm PER ANDROID dhe SITE INTERACTIVE WEB SITE, por në një të ardhme të afërt versioni iOS do të jetë i disponueshëm Për të shfletuar raportet (foto, vendndodhje, etj.) Hyrja nuk kërkohet, por për të ngarkuar vëzhgimet tuaja duhet të identifikoheni! Për t’u identifikuar mund të përdorni llogarinë tuaj Google ose FB ose të krijoni emrin tuaj të ri të përdoruesit. Nëse ju ose organizata juaj do të donit të bashkoheshit në këtë partneritet dhe të na ndihmoni të krijojmë këtë aplikacion dhe ueb në gjuhën tuaj, ose nëse dëshironi të na ndihmoni të promovojmë qasjen e shkencës së qytetarëve për ruajtjen, NA KONTAKTONI!

SI TE SHEROJME BRESHKAT E DETIT TE KAPURA NE THELLESI NGA RRJETAT

CAUGHT IN TRAWLING NET“Ndërveprimi me peshkimin është një nga kërcënimet kryesore me të cilat përballen breshkat e detit. Në shumë raste, breshkat e detit po kapen dhe qëndrojnë për një periudhë të gjatë në qesen e rrjetës se projektuar per thellesi dhe nuk janë në gjendje të dalin në sipërfaqe për ajër. rrjeta është ngritur breshkat e detit janë të rraskapitura dhe nganjëherë në gjendje kome, të paafta për të lëvizur. Breshka të tilla shpesh mendohet të jenë të ngordhura dhe peshkatarët po i hedhin ato mbi bordin sapo të hapin rrjetën. Nëse hidhen në deti në një gjendje të tillë, ata me siguri do të mbyten. Por, me disa hapa të thjeshtë breshkat e detit mund të ndihmohen të rikuperohen dhe mund të lëshohen përsëri në det të sigurt. Në mënyrë që të zbutet vdekshmëria e mundshme që mund të ndodhë pasi breshkat e detit të kapen ne kemi zhvilluar dhe botuar një informacion të thjeshtë grafik që informon peshkatarin se si të rimarrë me sukses breshkat e detit të rraskapitura ose komate para se të lëshohen në det. Nëse breshka duket e ngordhur pasi të jetë sjellë në bord, lëreni atë në bord për një kohë. Ndonjëherë mund të duhen disa orë para se breshka të fillojë të lëvizë, veçanërisht gjatë dimrit kur ata janë të ftohtë. Si kafshë me gjak të ftohtë, breshkat e detit marrin ngrohtësinë nga deti përreth dhe duke u mbështetur në diell në sipërfaqe, kështu që vendosni breshkën brenda kabinës nëse është e mundur. Gjatë verës, vendosni breshkën në hije në mënyrë që të mos nxehet shumë. Shumë diell gjithashtu mund të vrasë kafshën! Pasi kafshes t’i rikuperohet lëvizshmëria, lëshojeni përsëri në det. Gjithashtu, është e rëndësishme që ju të raportoni vëzhgimin tuaj dhe kapjen shtesë. Ju mund të raportoni duke përdorur aplikacionin celular eTurtle falas, përmes internetit ose përmes postës elektronike. Me ndihmën tuaj ne po kërkojmë të zhvillojmë një bazë të të dhënave për shkencën e qytetarëve që do të na ndihmojë në ruajtjen e breshkave të detit. Në rast se breshka e detit ka ngordhur, mos e hidhni tutje. Kontaktoni rrjetin tuaj lokal të bllokimit ose veterinerin lokal që mund të dëshirojë të inspektojë breshkën. Edhe nëse është i vdekur, mund të na sigurojë shumë informacion mbi biologjinë dhe ekologjinë e tyre. Ne mund të marrim mostra indesh, shtupa, parazitë të jashtëm ose komensale për analiza ose të bëjmë autopsi. Ne po ju kërkojmë me mirësi që të raportoni kapjen tuaj shtesë pasi kjo mund të na ndihmojë të kuptojmë ndërveprimin dhe shkallën e kapjes shtesë. Shkarkoni infografinë ose kontaktoni partnerin tuaj lokal LIFE Medturtles në mënyrë që ata të mund t’ju ofrojnë ngjitëse falas infografike! Ato janë në dispozicion në shqip, arabisht, anglisht, frëngjisht, italisht, turqisht dhe spanjisht.
PDF për të shkarkuar do të jetë në dispozicion së shpejti.

 

SI TE SHPETOJME BRESHKAT E KAPURA NE GREP

CAUGHT ON THE LONGLINENdërveprimi me peshkimin është një nga kërcënimet kryesore me të cilat përballen breshkat e detit. Në shumë raste, breshkat e detit po kapen në grep. Në raste të tilla, breshkat mund të ngatërrohen në rresht. Në shumë raste të tilla peshkatarët thjesht presin fijen si zgjidhja më e thjeshtë për të hequr qafe kapjen e padëshiruar. Por, përveçse kanë një grep të ngjitur në gojën e tyre, breshkat që tërheqin një pjesë të vijës së peshkimit mund të dëmtohen në shumë mënyra. Linja e mbetur mund të ngatërrohet ose në breshkë ose në copa mbeturinash ose në rastin më të keq breshka e detit mund ta gëlltisë atë. Nëse gëlltitet, linja mund të shkaktojë dëmtime të brendshme dhe vdekjen e breshkave. Por, me disa hapa të thjeshtë, breshkat e detit mund të lëshohen përsëri në det në një Në mënyrë që të zbutet vdekshmëria e mundshme që mund të ndodhë pasi breshkat e detit kapen në anët e gjata, ne kemi zhvilluar dhe botuar një informacion të thjeshtë grafik që informon peshkatarin se si të lirojë me sukses breshkat e detit nga grepi. -breshka e kapur duhet të sillet në barkë ngadalë për të shmangur dëmtime shtesë nga grepa. Në asnjë rast breshka nuk duhet të sillet në bord thjesht duke e ngritur lart me vijën në gojë! Nëse është e nevojshme për ta sjellë atë, ju lutemi përdorni rrjetën e dorës. Ngritja e breshkës lart me peshën e saj të plotë në grep mund të shqyejë gojën ose fytin e saj! Kur e keni breshkën afër anijes ose në bord, prisni fijen sa më afër gojës. Në rast se breshka ngatërrohet, përpiquni të hiqni vijën e mbetur nga trupi i saj dhe ta lëshoni atë. Breshkat e detit që lëshohen në atë mënyrë mund të shërohen dhe të mbijetojnë! Gjithashtu, është e rëndësishme që ju të raportoni vëzhgimin tuaj dhe kapjen shtesë. Ju mund të raportoni duke përdorur aplikacionin celular eTurtle falas, përmes internetit ose përmes postës elektronike. Me ndihmën tuaj ne po kërkojmë të zhvillojmë një bazë të të dhënave për shkencën e qytetarëve që do të na ndihmojë në ruajtjen e breshkave të detit. Në rast se breshka e detit ka ngordhur, mos e hidhni tutje. Kontaktoni rrjetin tuaj lokal të bllokimit ose veterinerin lokal që mund të dëshirojë të inspektojë breshkën. Edhe nëse është i vdekur, mund të na sigurojë shumë informacion mbi biologjinë dhe ekologjinë e tyre. Ne mund të marrim mostra indesh, shtupa, parazitë të jashtëm ose komensale për analiza ose të bëjmë autopsi. Ne po ju kërkojmë me mirësi që të raportoni kapjen tuaj shtesë pasi kjo mund të na ndihmojë të kuptojmë ndërveprimin dhe shkallën e kapjes shtesë. Shkarkoni infografinë ose kontaktoni partnerin tuaj lokal LIFE Medturtles në mënyrë që ata të mund t’ju ofrojnë ngjitëse falas infografike! Ato janë në dispozicion në shqip, arabisht, anglisht, frëngjisht, italisht, turqisht dhe spanjisht.
PDF për të shkarkuar do të jetë në dispozicion së shpejti.

Grant Agreement LIFE18 NAT/IT/000103. This website has been produced with the assistance of LIFE financial instrument of the European Union. The information and views expressed on this website are the sole responsibility of LIFE Euroturtle project partners and do not necessarily reflect the official opinion of the European Union.

Share This